Vicepreședintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că PDL respinge „modul original” în care USL vrea să modifice Legea referendumului și va vota împotriva actului normativ depus deja la Senat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„PDL respinge modul original în care USL vrea să modifice Legea referendumului prin stabilirea unui cvorum de prezență și de vot nemaiîntâlnit nicăieri în Europa democrată. Comisia de la Veneția s-a pronunțat încă din 2012, la solicitarea expresă a premierului Ponta, că revizuirea Constituției nu poate fi făcută decât cu un cvorum de jumătate plus unu dintre cei prezenți și cu o prezență de jumătate plus unu din numărul total al electorilor”, a afirmat Ioan Oltean.
El a declarat că principiul simetriei juridice trebuie „în mod absolut respectat”.
„Or, prin proiectul de lege care e depus deja la Senat, se dorește modificarea acestei legi în sensul în care un referendum pentru modificarea Constituției este valabil dacă se prezintă 30 la sută dintre cei înscriși în listele electorale, iar dintre aceștia votează 25 la sută, ceea ce este inadmisibil”, a spus el.
Ioan Oltean a adăugat că PDL va vota împotriva unui asemenea act normativ, considerându-l „un demers politic în afara normelor constituționale și a praticii europene”.
Mai mulți parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.
Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puțin de 25% din populația cu drept de vot se pronunță, aceasta fiind cea de-a doua condiție cumulativă.
El a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituției.
Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulți parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunțat, în 16 aprilie, premierul Victor Ponta.
„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curții Constituționale, și anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea președintelui sau pentru Constituție (…) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinței electorale. Ești pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante”, a spus Ponta în ședința de guvern de la acea dată.